Darmowa dostawa z usługą Inpost oraz Orlen od 299.00 zł
InPost 13.99 DPD 25.99 Paczkomat 13.99 Poczta Polska 18.99 ORLEN Paczka 11.02

Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii

Język PolskiPolski
Książka Twarda
Książka Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii Katherine Tamiko Arguile
Kod Libristo: 43780417
Wydawnictwo Znak Koncept, maj 2023
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśnie... Cały opis
? points 37 b
63.16
Dostępna u dostawcy Wysyłamy do 4 dni

30 dni na zwrot towaru


Mogłoby Cię także zainteresować


TOP
Art Of Fallout 4 Bethesda Softworks / Twarda
common.buy 173.90
TOP
CCNA 200-301 Official Cert Guide, Volume 1 Wendell Odom / Twarda
common.buy 150.01
TOP
Complete Masterworks Hajime Sorayama / Twarda
common.buy 102.14
TOP
Girl with Seven Names Hyeonseo Lee / Miękka
common.buy 42.87
TOP
All-American Ads of the 50s Jim Heimann / Twarda
common.buy 137.92
My Little Ikigai Journal AMANDA KUDO / Miękka
common.buy 59.56
Near the Bone / Miękka
common.buy 67.76
Semenology - The Semen Bartender's Handbook Paul Fotie Photenhauer / Miękka
common.buy 95.04
Goebbels Ralf Georg Reuth / Miękka
common.buy 96.74
Pippi nie chce być duża i inne komiksy Astrid Lindgren / Twarda
common.buy 30.77
Question Yourself Robledo I. C. Robledo / Miękka
common.buy 58.06
Soft Smol Kitty Thoughts Supersmol Stationery / Miękka
common.buy 40.87
Code civil et la paix sociale DUVERGER-A / Miękka
common.buy 61.96

W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, ???????? – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. Katherine Tamiko Arguile – pisarka oraz dziennikarka kulturalna o japońsko-brytyjskich korzeniach, urodzona i wychowana w Tokio. Mówi o sobie, że jest Edokko, choć już od lat mieszka w Australii. Popularyzacja kuchni swoich przodków jest jej sposobem na ocalenie japońskiej tradycji przed zniknięciem i zapomnieniem.

Informacje o książce

Pełna nazwa Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii
Język Polski
Oprawa Książka - Twarda
Data wydania 2023
Liczba stron 416
EAN 9788324086856
ISBN 978-83-240-8685-6
Kod Libristo 43780417
Wydawnictwo Znak Koncept
Waga 812
Wymiary 242 x 170 x 34
Podaruj tę książkę jeszcze dziś
To łatwe
1 Dodaj książkę do koszyka i wybierz „dostarczyć jako prezent” 2 W odpowiedzi wyślemy Ci bon 3 Książka dotrze na adres obdarowanego

Logowanie

Zaloguj się do swojego konta. Nie masz jeszcze konta Libristo? Utwórz je teraz!

 
obowiązkowe
obowiązkowe

Nie masz konta? Zyskaj korzyści konta Libristo!

Dzięki kontu Libristo będziesz mieć wszystko pod kontrolą.

Utwórz konto Libristo